• Αγγλικα

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Farm frites στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας

04/02-07/02:
Ένα τριήμερο γεμάτο ενδιαφέρον!Η επίσκεψη του κου Καζιάνη Θέμη στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και η ξενάγηση στο εργοστάσιο παραγωγής της πατάτας Farm Frites.

Τη μέρα άφιξης το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στη συνεργάτιδα εταιρεία logistics της Farm frites,την Kloosterboer. Μια πραγματικά εντυπωσιακή εμπειρία από μια ηγέτιδα του χώρου οικογενειακή επιχείρηση με παρουσία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του logistics.

Οι εγκαταστάσεις:εξαιρετικά επιβλητικές. Η οργάνωση:τρομακτικά ρομποτική. Η ξεναγηση: πραγματικά φιλόξενη. Μια εγκατάσταση , σε ένα από τα κομβικότερα λιμάνια του κόσμου, που αποθηκεύει, διαχειρίζεται και διανέμει εκατομμύρια παλέτες προϊόντων όλο το χρόνο,κυρίως της Farm Frites.

Αυτα συνέβησαν την πρώτη μέρα. Τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού, από νωρίς το πρωί, βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις της Farm frites, σε μια αγροτική περιοχή του Ρότερνταμ γεμάτη κτήματα που τι άλλο θα παρήγαγαν πάρα πατάτες!

Η επιχείρηση οικογενειακή με πάνω από 50 χρόνια παρουσίας,κυριολεκτικά γεννημένη από αγρότες που από νωρίς είχαν το όραμα,έπιασαν τον παλμό της αγοράς και επικεντρώθηκαν στην διαχείριση της πατάτας. Το τμήμα μάρκετινγκ πολύ φιλόξενα μας ανέλυσε την πορεία της επιχείρησης,τους στόχους της,το σκοπό και όραμα της. Μας έδειξε τις τάσεις στο παγκόσμιο σκηνικό επικεντρώθηκε σε νέα προϊόντα, μας έδειξε τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού παγκοσμίως και μας παρέδωσε στο ‘Γεωπονικό’ Τμήμα της Farm. Εκεί,μάθαμε για τις ποικιλίες της πατάτας, από που αγοράζονται οι σπόροι,που και ποιοι είναι οι αγρότες που τις καλλιεργούν και τελικά ποια διαδικασία ακολουθείται για να γίνει η πατάτα.

Έπειτα, για να χωνέψουμε την πληροφορία και να καταλάβουμε καλύτερα το προϊόν, πήγαμε στην πλήρως οργανωμένη κουζίνα της Farm, με τον σεφ πανέτοιμο να μας δείξει συνταγές, εντυπωσιακούς και έξυπνους συνδυασμούς και να ακουσει καθε απορία μας.

Τέλος, κάναμε μια μεγάλη βόλτα στη γραμμή παραγωγής, ξεκινώντας από τη στιγμή που φτάνουν τα φορτία με την πατάτα, μέχρι το σημείο όπου παλετοποιείται το τελικό προϊόν. Ειδαμε πως γίνεται η διαλογή τους ανάλογα με το μέγεθος και την ποικιλία, πως πλένονται και έπειτα στεγνώνουν, πως κόβονται και συσκευάζονται αλλά και πόσους μα πόσους ελέγχους περνούν για την εξασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας στο τελικό προϊόν. Ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες και γνώση. Ένα ταξίδι που άξιζε πραγματικά.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.