Φασόλια γίγαντες με πανσέτα

Υλικά

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες Καστοριάς
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 τομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες καρέ
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 250 ml γλυκό κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλάκια πάπρικα γλυκιά
  • 2 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 300 γρ. τομάτα κονκασέ
  • 4 κομμάτια πανσέτα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές μπούκοβο γλυκό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό όλο το βράδυ ώστε να φουσκώσουν.
  2. Τα βράζουμε για 45-50′ και όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, τα κρυώνουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
  3. Προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  4. Προσθέτουμε και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τα καρότα μαζί με το πράσο, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 2-3′, μέχρι να μαραθεί το πράσο.
  5. Σβήνουμε με γλυκό κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες μαζί με την τομάτα κονκασέ, τη γλυκιά πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  6. Σε ένα ταψί βάζουμε τους βρασμένους γίγαντες και προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά μαζί με το πορτοκάλι.
  7. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25-30′.
  8. Κόβουμε τις πανσέτες σε μπουκιές, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το γλυκό μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  9. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τις μπουκιές πανσέτας για 2-3′, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα από παντού.
  10. Τα τελευταία 10′ βγάζουμε τους γίγαντες από το φούρνο, προσθέτουμε τις μπουκιές πανσέτας και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Πηγή: http://www.agrino.gr