Υλικά
- 500 γρ. φασόλια γίγαντες Καστοριάς
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 τομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες καρέ
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 250 ml γλυκό κόκκινο κρασί
- 2 κουταλάκια πάπρικα γλυκιά
- 2 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 300 γρ. τομάτα κονκασέ
- 4 κομμάτια πανσέτα
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές μπούκοβο γλυκό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα φασόλια σε κρύο νερό όλο το βράδυ ώστε να φουσκώσουν.
- Τα βράζουμε για 45-50′ και όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, τα κρυώνουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τα καρότα μαζί με το πράσο, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 2-3′, μέχρι να μαραθεί το πράσο.
- Σβήνουμε με γλυκό κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες μαζί με την τομάτα κονκασέ, τη γλυκιά πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
- Σε ένα ταψί βάζουμε τους βρασμένους γίγαντες και προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά μαζί με το πορτοκάλι.
- Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25-30′.
- Κόβουμε τις πανσέτες σε μπουκιές, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το γλυκό μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τις μπουκιές πανσέτας για 2-3′, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα από παντού.
- Τα τελευταία 10′ βγάζουμε τους γίγαντες από το φούρνο, προσθέτουμε τις μπουκιές πανσέτας και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.