
Υλικά
Για την ζύμη Gingerbread
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. μελάσα
- 150 γρ. ζάχαρη καφέ
- 50 γρ. νερό
- 50 γρ. αυγά
- 1 κάψουλα βανίλια
- 5 γρ. σόδα σκόνη
- 5 γρ. baking powder
- 5 γρ. κανέλα σκόνη
- 5 γρ. γαρύφαλλο σκόνη
- 5 γρ. μοσχοκάρυδο σκόνη
- 5 γρ. τζίνζτερ σκόνη
- 500 γρ. αλεύρι μαλακό
Για το αυγόγλασο
- 30 γρ. ασπράδι αυγού (δηλαδή το ασπράδι από 1 τεμάχιο αυγό)
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
- 5 γρ. χυμό λεμονιού
Για την ζαχαρόπαστα
- 500 γρ. ζαχαρόπαστα σε χρώμα της αρεσκείας μας ( ή συνδυασμούς χρωμάτων)
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε μέσα στο κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με τον γάντζο βούτυρο, μελάσα, ζάχαρη καφέ, νερό και τα αυγά στην αργή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν μεταξύ τους.
- Προσθέτουμε την βανιλλίνη, την σόδα, το baking powder, την κανέλα σκόνη, το γαρύφαλλο σκόνη, το μοσχοκάρυδο σκόνη και την τζίντζερ σκόνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το γάντζο μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Τέλος προσθέτουμε το μαλακό αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
- Τοποθετούμε την ζύμη μέσα σε μια λεκάνη και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
- Βάζουμε την ζύμη μέσα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
- Στην συνέχεια ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη πάνω σε ένα ριζόχαρτο και σε πάχος 1 cm και κόβουμε με πατρόν της αρεσκείας μας τους τοίχους από το σπιτάκι.
- Κόβουμε αντίστοιχα τα παράθυρα από τον κάθε τοίχο και την πόρτα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 30′ περίπου.
- Με την έξοδο από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Για να τα κολλήσουμε χρειαζόμαστε αυγόγλασο.
Αυγόγλασο
- Τοποθετούμε το ασπράδι μέσα στο κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 1′.
- Προσθέτουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και το αφήνουμε να ανακατευτεί στην γρήγορη ταχύτητα για 5′ περίπου.
- Τέλος προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2′ ακόμα.
- Αν θέλουμε να προσθέσουμε χρώμα της αρεσκείας μας το προσθέτουμε 1′ πριν το τέλος του χτυπήματος (μετά από τον χυμό λεμονιού).
- Κολλάμε τους τοίχους με το αυγόγλασο κομμάτι με κομμάτι και μόλις σταθεροποιηθούν προσθέτουμε και το επόμενο μέχρι να ολοκληρώσουμε την διαδικασία.
Ζαχαρόπαστα
- Πλάθουμε για λίγο με το χέρι την έτοιμη ζαχαρόπαστα σε χρώμα της αρεσκείας μας έτσι ώστε να μαλακώσει και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 0,5 εκοτατοστών περίπου.
- Κόβουμε με τα αντίστοιχα κουπ-ατ την ζαχαρόπαστα.
- Κολλάμε με λίγο αυγόγλασο τα διάφορα σχέδια από ζαχαρόπαστα στα αντίστοιχα μέρη του σπιτιού (π.χ στέγη κλπ).
Ντεκόρ
- Γαρνίρουμε με χωνάκι το αυγόγλασο σε σχέδια και χρώματα της αρεσκείας μας και κολλάμε διάφορα χρωματιστά κας-κας, γλειφιτζούρια ή χριστουγεννιάτικα στολίδια βρώσιμα της αρεσκείας μας.
