Κουνέλι με χόνδρο & σάλτσα κόκκινου κρασιού

Υλικά

Για το κουνέλι

  • 6 μπούτια κουνελιού Νιτσιάκος ή ένα κουνέλι Νιτσιάκος ολόκληρο, κομμένο σε μερίδες
  • 1 κεφάλι σκόρδο, καθαρισμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
  • 1 καρότο, χοντροκομμένο
  • 1 σέλερι, χοντροκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κλωναράκια θυμαριού
  • 6 κόκκους ευρωπαϊκό κέδρο
  • 1½ μπουκάλι κρασί ξινόμαυρο
  • 1 λίτρο ζωμό κότας
  • πολύ δυνατό Ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το χόνδρο

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού πλιγούρι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 750 γρ. ντομάτες φρέσκες, τριμμένες
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό κότας
  • ½ ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένο
  • χυμό λεμονιού, όσο θέλετε
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο για το σοτάρισμα, βάζουμε μέσα το κουνέλι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές.
  2. Κατόπιν αφαιρούμε προσεκτικά το κουνέλι από την κατσαρόλα, το αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε στο σκεύος το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα αφήνουμε να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά για 3 – 4′, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  3. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα το κουνέλι, προσθέτουμε το κρασί και το ζωμό κότας και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν για 2 ώρες περίπου.
  4. Κατόπιν, αφαιρούμε το κουνέλι από την κατσαρόλα και το διατηρούμε ζεστό, μέχρι να τελειώσουμε τη σάλτσα.
  5. Σουρώνουμε το ζωμό, στον οποίο έβραζε πριν το κουνέλι σε μια πιο μικρή κατσαρόλα και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να αρχίσει να δένει και να γίνει σαν σιρόπι.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χόνδρος

  1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και τα αφήνουμε να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε για ακόμα 2′, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  3. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το ζωμό κότας και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  4. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και βράζουμε το πλιγούρι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25′.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο.
  6. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Με μια κουτάλα μεταφέρουμε το χόνδρο σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
  8. Μεταφέρουμε το κουνέλι σε μια μεγάλη πιατέλα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα.
  9. Σερβίρουμε με το χόνδρο.
Πηγή: http://www.nitsiakos.gr