Παπαρδέλες με κουνέλι ραγού

Υλικά

  • 1 κουνέλι Νιτσιάκος, κομμένο σε 8 κομμάτια
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. πανσέτα καπνιστή κομμένη σε κύβους
  • 200 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα ολόκληρα
  • 2 κλωναράκια σέλερι
  • 500 ml κόκκινο κρασί
  • 500 ml ζωμός κότας
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσάκι φασκόμηλο ψιλοκομμένο
  • παπαρδέλες φρέσκες
  • παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αλατίζουμε, αλευρώνουμε και σοτάρουμε το κουνέλι σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις μεριές.
  2. Αφαιρούμε το κουνέλι από την κατσαρόλα και πετάμε το περιττό λίπος.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και την πανσέτα και σοτάρουμε για 1′.
  4. Προσθέτουμε και όσο αλεύρι έχει περισσέψει μετά το αλεύρωμα του κουνελιού, καθώς και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1′.
  5. Σβήνουμε με το κρασί, συμπληρώνουμε με τον ζωμό, τα καρότα, το σέλερι και ξαφρίζουμε για 5′.
  6. Ξαναβάζουμε το κουνέλι στην κατσαρόλα.
  7. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε στον φούρνο στους 130 °C  για 2½ ώρες.
  8. Όταν ψηθεί το κουνέλι, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το ξεκοκαλίζουμε.
  9. Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει στο ζουμί του.
  10. Στη συνέχεια τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο.
  11. Την επόμενη μέρα αφαιρούμε το λίπος που έχει μαζευτεί στην επιφάνεια και ζεσταίνουμε το φαγητό.
  12. Αν χρειαστεί, βράζουμε τη σάλτσα για να «δέσει».
  13. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τις σουρώνουμε και τις ανακατεύουμε με το κουνέλι.
  14. Προσθέτουμε τα αρωματικά, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε.
Πηγή: http://www.nitsiakos.gr