Υλικά
- 1 κουνέλι Νιτσιάκος, κομμένο σε 8 κομμάτια
- 100 γρ. αλεύρι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. πανσέτα καπνιστή κομμένη σε κύβους
- 200 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 καρότα ολόκληρα
- 2 κλωναράκια σέλερι
- 500 ml κόκκινο κρασί
- 500 ml ζωμός κότας
- 1 φύλλο δάφνη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/2 ματσάκι φασκόμηλο ψιλοκομμένο
- παπαρδέλες φρέσκες
- παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Αλατίζουμε, αλευρώνουμε και σοτάρουμε το κουνέλι σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις μεριές.
- Αφαιρούμε το κουνέλι από την κατσαρόλα και πετάμε το περιττό λίπος.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και την πανσέτα και σοτάρουμε για 1′.
- Προσθέτουμε και όσο αλεύρι έχει περισσέψει μετά το αλεύρωμα του κουνελιού, καθώς και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1′.
- Σβήνουμε με το κρασί, συμπληρώνουμε με τον ζωμό, τα καρότα, το σέλερι και ξαφρίζουμε για 5′.
- Ξαναβάζουμε το κουνέλι στην κατσαρόλα.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε στον φούρνο στους 130 °C για 2½ ώρες.
- Όταν ψηθεί το κουνέλι, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το ξεκοκαλίζουμε.
- Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει στο ζουμί του.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα αφαιρούμε το λίπος που έχει μαζευτεί στην επιφάνεια και ζεσταίνουμε το φαγητό.
- Αν χρειαστεί, βράζουμε τη σάλτσα για να «δέσει».
- Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τις σουρώνουμε και τις ανακατεύουμε με το κουνέλι.
- Προσθέτουμε τα αρωματικά, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε.